4 人正在查看這家飯店
NT$20,806
2,409 筆結果
1 - 6 則評論,共 2,409
2024年1月8日的評論

今日,朋友生日話想食Omkase,知道半島有間好好食既omakase 日本餐廳,所以特別同佢去食。
水雲草:用上日本海藻黎整,加上用上日本陳醋,師父話用黎開一開胃。水雲草食落不但有爽滑口感,配上陳醋酸酸甜甜確係前菜開胃之選。
左口魚:食落油香十足,肉質不但鮮嫩,而且咬落非常有口感。
油甘魚:油甘魚又名鰤魚,脂肪十分豐富,所以油份十足,但師父整到唔會食落太油,入口即溶。
茶碗蒸-日式茶碗蒸用上日本雞蛋去整,加上法國藍龍蝦肉,配上黑松露,食落不但松味濃香,加上龍蝦肉質幼嫩和彈牙,實在功夫之菜。
金鯛魚:金鯛魚食落散發甜美的海味和結實的口感,加上魚味濃,所以食落有層次感在口腔散發。
石垣鯛:它的肉質細膩,油脂含量極高,油份十足,食落不但油香撲鼻,而且魚肉非常爽甜。
毛蟹:用上日本的新鮮毛蟹,蟹膏不但新鮮,而且食落膏味濃香,配上蟹肉,一濃一淡,實在必食之蟹。
葉隱:這道日本甜品可以說是日本甜品最好食特,因為它用上日式奶油芝士、開心果醬、朱古力、橙、蜜糖去做,師父將朱古力做成楓葉,所以薄薄的楓葉食落有著甘甜的朱古力,加上奶油芝士,食落甜甜咸咸。
總括來說,釧實在是和朋友慶祝的好地方,不但日本食材新鮮,而且師父刀功了得,實在必依之omakase食店。

住宿日期: 2023年12月
  • 旅程類型: 好友出遊
    • 划算度
    • 地點
感謝 Sightsee12625971765
2024年1月1日的評論 透過行動裝置

Happy 2024 長文慎入
新一年我希望有返條腰(已肥到失控)
希望可以健康啲💪🏻
唔想再經歷白車送入院😪
2023年流嘅眼淚比我一生還要多
男閨蜜嘅離別令我極度傷心難過
無時無刻都會無緣無故流淚
坐坐吓車會喊、剪緊頭髮會喊、訓覺前會喊
同契女視像流淚、同朋友視像流淚
行行吓街也會不自覺流淚
到處都是你的身影
只因想起你,想起你的子女
想起很多一切一切你還未經歷過
27年嘅回憶,除了心痛還是心痛💔
那種痛不想再承受
有剎那間想過不想再承受而離開人世
後來想到如我離開就會到我的家人承受
不想家人承受這種痛
我必須健康地活著
(那段時間感覺有點抑鬱症發作)
年輕時抑鬱症,全因你無論幾點都會聽我電話
無論我發生咩事你都會第一時間嚟
沒有你當天的陪伴,沒有今天的我
蝦子餅看著每晚都在哭的我
因為不想他承受我的情緒
而努力地笑
2023的生日心中很苦
幾難捱都捱過了2023
開開心心地迎接2024
雖然還是會久不久想起你
但已不再流淚了
臨近年尾,見了好多朋友仔
大多都在面對難過處境
希望新一年大家都有轉機
想見就要見
誰都不知道那是最後一天
珍惜每一次相遇
珍惜每一個時刻
(第一次影Chanel 樹)🥰
#2024 #happynewyear #新一年 #煙花 #chanel #半島酒店 #聖誕樹 #firework #peninsula #hkinfluencer #hkigers #hkkol #portrait #portraitphotography #stylish #reddress #longlegs #長腿 #綺麗

住宿日期: 2024年1月
旅程類型: 好友出遊
感謝 Lovecathcath
2023年12月13日的評論 透過行動裝置

首先要多謝酒店經理既安排,俾我地參觀我細細個就已經充滿憧憬既總統套房。
然後上次因為天氣問題冇上到直升機坪影相,酒店今次幫我補完返個tour。

我今次係訂豪華海景套房
包The Lobby二人早餐,可以早上6:00 check in 晚上10:00 check out
另外加 勞斯萊斯來回接送
再搵酒店幫手訂左The Verandah自助晚餐

一早約左中午12:00勞斯萊斯接我地去酒店,當日11:15司機就已經打電話俾我同我講佢準備出發,亦都早左兩個字到達等我地。
一上車司機就同我地講座位下面有雪櫃有水同濕紙巾,亦都有同我地講講路面情況,我地好快就到酒店。
架車一到門口已經有幾個職員歡迎我地同拎行李帶我地去front desk。
front desk個職員睇到我張ID,轉個頭就有另一位職員Hazel出黎招呼我話直接帶我地上房辦理check in手續。
一入房首先就介紹返我地間房裡面既設施,我今次其實冇request到吸煙房,但係酒店上次都有記低到所以今次一樣俾返20樓我。然後就叫我地掃QR code填健康申報(上次都仲係手寫,而家改左電話入,都算幾環保)
之後原來Hazel響我地張訂單貼左好多notes,就係提返我地夜晚book左buffet,又同我地講返個dress code。
佢亦非常細心咁幫我地安排5:30上黎帶我地去參觀總統套房之後就直接上去直升機坪,同埋即時幫我打電話book返早餐。
然後佢同我講生日快樂,話酒店安排左個生日蛋糕俾我,臨走之前佢仲問我要唔要叫同事雪返個蛋糕先,我有需要先再call人拎俾我。

間房其實我都唔駛多講啦,好多人都住過,最出名都係個浴缸啦 XD。
我地係住07號房既,即係海景房最左邊果間,浴缸個景可能冇最右邊果間咁靚,但個房就多左個客廁。
因為我有多口問過Hazel另一邊嗰間房個景係咪靚D,佢之後帶我地去參觀果陣同我講果間房個客第二日四點退房,問我會唔會想要過去參觀下或者stay幾個鐘,果一刻我真係覺得佢勁細心,不過我地費事走黎走去,就話唔需要,下次先再住過啦。
不過我自己覺得除左個浴缸之外,其實都係上次既高級海景套房好住D,個電視對正梳化睇得舒服,間房又四四方方唔駛行咁遠。所以呢隻房型住一次就夠。
參觀完總統套房另一位同事Katherine已經響門口等緊我地,兩位同事一齊帶我地上直升機坪參觀。
佢地好詳細咁講解直升機坪既歷史同埋點解會有一高一低兩個停機位置。
之後兩位同事就好熱心咁幫我地影相,仲教我地點要樣擺pose同坐響度影會靚D。
可能因為大家都比較年輕又好casual,成個過程我地都好開心,笑聲不斷。

之後我地就去左The Verandah食Buffet,餐廳安排左好靚既窗口位俾我地,除左buffet我地另外每人加左$188 free flow紅白酒。
餐廳人手非常足夠,侍應細心又有禮貌,好主動收碟同添酒。
雖然食物種類唔多,但質素好好,龍蝦同各類海鮮好好味。而且人唔算多坐得好舒服,幾個鐘飲下食下傾下計好chill。
食到大約八點鐘,Hazel突然黎左餐廳搵我地,佢話因為佢準備收工所以特登過黎問下我地覺得點樣,住得舒唔舒服,各方面o唔ok。
我真係未試過住酒店有咁被重視既感覺,果刻誇張地講感動到想喊。
當中我地都有傾下其他野,又有講下我地覺得半島既職員都好有歸屬感(唔知係咪真,但我覺得佢地係打從心底地真心對待每一位客人,同某間被推崇得好勁但我自己唔鍾意既酒店好唔一樣 )。
去到食甜品既時候,其實我冇同餐廳講過話我生日,但餐廳個經理突然間拎左個生日cake出黎,佢地話因為酒店in house知道我生日所以特登送俾我。
值得一提半島既拿破崙好好味,好香又唔會太甜唔漏。

第二日我地食完早餐走左落去行半島精品店,原來住客買野係有八折。
之後返上房門口有封信,係Hazel幫我地影左張相print左出黎,仲親手寫左張卡。
我即刻打電話去多謝佢,另外就同佢傾左一陣講話我個枕頭太淋,我問佢係咪下次可以request揀其他枕頭,佢話佢介紹完就可以即刻幫我remark返,下次我入住就會準備定。亦都有講過我下次想試下住主樓層既房,佢都叫我下次訂房可以聯絡佢再同我介紹返D房。
對於呢位同事我同男朋友都真係讚不絕口,佢果種親民同活潑既感覺係比較少有,而又會令你覺得自己係尊貴既客人。
相信半島除左酒店有歷史價值,佢地既員工質素同服務態度都係無價,而且真係會令人好掛住好想即刻再訂房。

住宿日期: 2023年5月
旅程類型: 浪漫雙人遊
感謝 Lovejaymee
2023年9月23日的評論

很棒👍服務品質令人很溫馨又熱誠~首推李樂培先生,會讓我們會想再來住喔!包括在房間用餐都很滿意👍。連房間每一天的整理都很滿意一天兩次的整理,早晚太棒了,早餐的自助餐也吃的很高級,而且沙拉真的太好吃了,是我目前吃到早餐自助餐最棒的一個飯店。下午茶的時候有音樂,而且又整個三成的蛋糕都吃不完,還帶著走這一些的甜點的服務都是讓我覺得我們會再叫我們台灣人再過來旅遊就住在這個半島酒店。尤其我小孩我們預計明年的七月一是我們結婚45週年,我打算帶我們全家包括第三者一共16味就預定住在半島酒店。雖然價格高了一點,但是有時候真想想賺錢一輩子也覺得想說帶孩子過來住看看。令孩子感受香港半島酒店的優質到底跟別的地方不一樣在哪裡?

住宿日期: 2023年9月
旅程類型: 家庭旅行
感謝 Meander36257626597
Hong Kong Peninsula,半島酒店 的 總經理,回應了這篇評論已於 2023年9月29日 回應

Meander36257626597 你好!

感謝 閣下抽空分享你的半島體驗。

能為客人提供舒適貼心的服務是所有香港半島酒店員工的共同目標。對於閣下的用餐體驗及食物感到滿意,我們為此感到高興,並會與相關團隊分享 閣下寶貴的反饋。

回報不適當的回應
此回复僅代表管理層的主觀意見,並不代表TripAdvisor網以及其合作方的意見。
2023年8月30日的評論

朋友黃金週黎香港港玩,邀請我一齊入住貴酒店。酒店歷史悠久,所以房間我就覺得少少舊,但都尚算舒服。

不過五星級酒店員工服務好係真係無庸置疑,好值得一讚!個個員工都好有禮貌,雖然感覺到佢地好忙,但無論餐廳,前台同門口員工都好熱心。印象較為深刻既係一位前台同事Desmond Li。我和朋友Check in 個時見過一次,晚飯後等電梯時有上前問候,仲叫得岀我同朋友個姓,好有親切感!得知我朋友第一次來港,介紹咗附近餐廳同必去景點比我地。可惜朋友既行程比較緊湊,所以第二日我地都冇去到。

希望下次朋友再黎時候同佢去啲景點。

住宿日期: 2023年7月
  • 旅程類型: 好友出遊
    • 划算度
    • 地點
感謝 bonnielB2280OH

bonnielB2280OH 你好!

感謝 閣下抽空分享你的半島體驗。

能為客人提供舒適貼心的服務是所有香港半島酒店員工的共同目標。對於閣下的住宿體驗及服務感到滿意,我們為此感到高興,並會與相關團隊分享閣下寶貴的反饋。

2023年3月18日的評論 透過行動裝置

今天和知己好友一起享受美味的下午茶,半島的大堂餐廳high tea 可算是全港頭三甲之一。在週末能享受悠閒的下午,有現場演奏的音樂,配上出色的鹹甜點,再加上侍應Sarah Choi
殷勤的服務,實為值得早兩個月前訂座。

客房秘訣: 早些訂座
住宿日期: 2023年3月
旅程類型: 好友出遊
1  感謝 844joannel
Hong Kong Peninsula,半島酒店 的 總經理,回應了這篇評論已於 2023年3月28日 回應

Joanne L你好!

感謝 閣下抽空分享你的半島體驗。

能為客人提供舒適貼心的服務是所有香港半島酒店員工的共同目標。對於 閣下對大堂茶座的用餐體驗及食物感到滿意,我們為此感到高興,並會與Sarah和相關團隊分享 閣下寶貴的反饋。